Hayırmatik Korsan Kullanıldı

 Ankara
Afrika yardımı korsan makineyle mi toplandıFatih TEKECİKocatepe Cami önünde Afrika’ya yardım toplanan bağışmatik makinesinin patent sahibi firmanın izni olmaksızın kullanıldığı ortaya çıktı. Firma sahibi Ali Tekin Çelik, “Diyanet’e tanıtmıştık ama vermemiştik. Şu an Kocatepe önünde çalışan makine Türk Patent Enstitüsü’nden tescilini aldığımız makinenin taklididir ve bu yapılan yasal değildir” dedi.

TÜRKİYE’de ilk kez Ankara’da Kocatepe Cami’ye deneme amaçlı konulan ve vatandaşlarca “bağışmatik” adı verilen “Elektronik kumbara makinesı”nın, Türk Patent Enstitüsü’nce Sera Reklamcılık için tescil edilen ürünün taklidi olduğu ortaya çıktı.
Sera Reklamcılık sahibi Ali Tekin Çelik, Kocatepe Cami önüne deneme amaçlı konulan cihazları televizyonda gördüğünde şaşkına döndüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Deneme amaçlı olarak kullanılmaya başlanıldığı yönünde haberi yapılan ürün, dünyada ve Türkiye’de ilk olarak şirketimizce bulunmuş ve tasarlanmıştır. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvurular sonrasında da ‘Elektronik kumbara makinesi’ adıyla faydalı model ve endüstriyel tasarım tescil belgeleri alınmış olan bir üründür. Şirketimizce daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine tanıtımı yapılan ürün deneme amaçlı da olsa şimdiye kadar hiçbir kişi veya kurum için üretilmiş ve teslim edilmemiştir.”
Başta camiler olmak üzere dernek, vakıf, kilise ve havra gibi kurum ve kuruluşlarda insan yardımı ve personel istihdamı olmadan bağış toplamayı amaçlayan cihazın ilk çalışmaları 2009 yılında başladı. İlk ürünü aynı yıl içinde çalışır duruma getirdiklerini ifade eden Ali Tekin Çelik, ortaya daha teknolojik ve güvenli bir makine çıkarabilmek için aceleci davranmadıklarını söyledi. 2010 yılı Mayıs ayında Türk Patent Enstitüsü’ne “Faydalı model belgesi” almak için başvuruda bulunduklarını dile getiren Çelik, bu tarihten itibaren 10 yıl geçerliliği olan belgeyi 2011 yılı Şubat ayında aldıklarını kaydetti.

Halk dilinde hırsızlık
Diyanet işleri Başkanlığı ile bir görüşme talebinde bulunduklarını anlatan Sera Reklamcılık Şirketi Avukatı Osman Köksal, “Bu olay halk dilinde ‘hırsızlık’, hukuken ise ‘fikri ve sınai haklara saldırı’ anlamına geliyor. Diyanet, bu cihazları deneme amaçlı bile olsa temin ederken hak sahipliğini sorgulamak, mal satın alma prosedürünü devreye sokarak ürünün ‘tasarım tescil belgesi’ var mı diye bakması gerekirdi” ifadesini kullandı.

 

KAYNAK HÜRRİYET GAZETESİ

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/18505316_p.asp

 

Bir cevap yazın